Over Zwartbol Foods

Daniëlle Smits – Zwartbolfoods

December 2019, Middelharnis

Als je een droom hebt, dan moet je die waarmaken, vond Daniëlle Smits (34). Ze volgde twee jaar geleden dan ook haar hart en stapte in het avontuur van een eigen winkel. Ze nam Zwartbol Foods in Middelharnis over. Hier verkoopt ze onder andere kaas, noten, hapjes en andere specialiteiten. Inmiddels is ze goed ingeburgerd in het dorp. 

Daniëlle voelt zich helemaal thuis tussen alle specialiteiten die ze in haar winkel verkoopt. Toch deed ze voorheen iets heel anders. “Twaalf jaar lang werkte ik als grondstewardess op  Rotterdam The Hague Airport. Ik had het er erg naar mijn zin. In mijn familie zijn er veel ondernemers; mijn vader, oom en mijn broer en bij mij kriebelde dat ook. Rond mijn vijfentwintigste zei ik al dat ik wat voor mezelf wilde beginnen. Op mijn dertigste vond ik dat ik het ook echt moest doen, want anders zou het er niet meer van komen.” 

Verhuisd
De jonge onderneemster ging op zoek en wist al dat het iets met eten moest zijn. “Mijn vader heeft een groothandel in de noten en zuidvruchten. Toen ik in Londen was, zag ik een winkel met noten en een koffiebarretje erbij, dat was zo gaaf. Terug in Nederland heb ik me verder georiënteerd. Met ondernemers gesproken, in winkels gekeken. Ik heb goed naar mezelf geluisterd, wat vind ik nou belangrijk?” Toen ze in Middelharnis bij Zwartbol Foods kwam wist ze het. Dit is wat ik zoek. “Ik liep een dagje mee en al snel had ik door dat dit het echt was. In november 2017, net voor de feestdagen, nam in de zaak over. Het dorp is heel leuk. Ik woonde eerst in Bergschenhoek en reed twee jaar lang op en neer. Inmiddels woon ik sinds een paar weken in Middelharnis.”

Klantenkennis
Daniëlle is inmiddels helemaal ingeburgerd. Omdat ze niet alles in haar eentje kan, heeft ze  een klein team om zich heen verzameld. “We verkopen Hollandse en buitenlandse kaas, noten, olijven en veel vleeswaren. Ook specialiteiten als parmaham,  serranoham en andere dingen voor op de borrelplank kun je bij ons krijgen. Daarnaast hebben we belegde broodjes, wijnen en bieren. En natuurlijk niet te vergeten de Kerstpakketten. Ook krijgen we  kaasplankjes erbij, in twee maten, die zijn seizoensgebonden.” De winkel van Daniëlle staat bekend om zijn kant en klare hapjesplanken. “Deze kun je zo compleet bestellen, afhalen en op tafel zetten.” Bij Zwartbol Foods kennen ze hun klanten goed. “Alles in de winkel heb ik zelf wel een keer geproefd. Daardoor kan ik de producten ook goed overbrengen op de klant qua smaakbeleving.”

Tevreden
“Als ik aan het eind van de week de deur dicht doe en ik heb iedereen weer voorzien van lekkers, dan geeft me dat een voldaan gevoel,” vertelt Daniëlle. “Op zaterdag hebben we proeverijen en als ik zie dat mensen enthousiast zijn en ze later ook steeds terug komen, dan maakt me dat best trots. Ik word heel blij van dit werk.” Terug naar haar beroep als stewardess wil ze zeker niet. En voor de toekomst zijn er momenteel ook geen grote plannen. “Het gaat nu lekker. Hier kan ik helemaal zelf bepalen wat voor service ik verleen, dat is het grote verschil met de wereld vol regeltjes op het vliegveld. De winkel is voor nu goed zoals het is, om dat zo te houden is al een hele kunst!”

Online bestellen

Bijna het gehele assortiment uit onze winkel in Middelharnis is ook online te bestellen:

Geef een antwoord